Villajoyosa (lokaal ook aangeduid als La Vila Joiosa) ligt ongeveer tien kilometer ten zuiden van Benidorm en op zo’n veertig kilometer van Alicante (luchthaven).

In het Valenciaans heet het plaatsje La Vila Joiosa.  La Vila Joiosa betekent letterlijk plezierige of blije stad, hoewel de inwoners zelf de plaatsnaam vaak afkorten tot La Vila.

De ruim dertigduizend inwoners tellende badplaats Villajoyosa mag tegenwoordig nog maar amper een dorp heten. Villajoyosa is dermate flink gegroeid de afgelopen decennia dat je het echt wel een stad kunt noemen.

Wij vinden het één van de mooiste plaatsen aan de Costa Blanca. Het is dan ook verbazingwekkend om te zien hoe betrekkelijk rustig het strand op een willekeurige zomerdag in juli is. Misschien is dat wel te danken aan het formaat van het strand. Het goudgele zandstrand van Villajoyosa is bij elkaar maar liefst 3,5 kilometer lang en op redelijk wat plekken gaat de breedte richting de honderd meter. De rivier de Amadorio loopt door de stad.  Het centrum is niet ver van het strand af gelegen, zodat alles makkelijk te bereiken is.

Villajoyosa staat bekend om de karakteristieke kleurrijke huizen, om de zeevaart en om de chocolade-industrie.

Dé bezienswaardigheid volgens de reisgidsen is de gotische parochiekerk. Wat wij veel indrukwekkender vinden is de schilderachtige oude kern van Villajoyosa. De vele vissershuisjes die je hier aan het strand vindt zijn in prachtige pasteltinten geschilderd. Dit geeft Villajoyosa een geheel eigen en totaal herkenbaar gezicht. De reden dat de woningen zo’n karakteristiek uiterlijk hebben is dat de vissers op deze manier vanaf zee eenvoudig konden zien waar ze naartoe moesten. Tegenwoordig heeft dit deel van Villajoyosa vooral een toeristische functie. Het zou ons overigens niet verbazen als de vissershuisjes van Villajoyosa ooit nog een keer op de Werelderfgoedlijst van Unesco terecht komen. Dit mooie stukje Costa Blanca moet behouden blijven voor de volgende generaties.

Wie overigens naar het strand van Villajoyosa wil gaan en/of van de vissershuisjes wil genieten die kan het beste de auto parkeren in de parking aan de Calle de Arsenal. Als je ondergrondse parkeergarage uitstapt sta je direct op de wandelboulevard tussen het strand en de vissershuisjes.

Er zijn meerdere chocoladefabrieken, waaronder Valor welke opgericht is in het jaar 1881. Een deel van de fabriek is ingericht als een chocolademuseum.

Ook de fabriek van de familie Perez bevat een chocolademuseum. Hier kun je vrijwel alle dagen terecht voor een gratis rondleiding, die meestal gegeven wordt door leden van de Perez familie en eindigt uiteraard in een winkeltje waar je de Perez producten kunt kopen.

Een bezoekje aan een van de chocolade museums duurt niet lang is leuk voor de kinderen.

U moet zeker een kijkje gaan nemen in het dorp zelf. Het lange en brede strand met de kenmerkende gekleurde visserswoningen vormen een plaatje om te bekijken en te fotograferen. Deze authentieke huizen zijn voorzien van felle kleuren als herkenningspunt voor vissers uit het dorp die huiswaarts keerden.

Parkeren in dit stadje is vaak erg moeilijk, maar er is een ondergrondse parkeergarage in het centrum en een andere bij het strand, waar je wel je auto kwijt kunt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *